Saturday, June 24, 2006

 

Theatre: Οι Εκκλησιάζουσαι (Αριστοφάνης)

Οι Εκκλησιάζουσες είναι το τελευταίο έργο του Αριστοφάνη και η τρίτη κωμωδία (μετά τη Λυσιστράτη και τις Θεσμοφοριάζουσες), που έχει γυναικεία υπόθεση και μάλιστα πολύ «προχωρημένη»: Οι γυναίκες της Αθήνας, με επικεφαλής την Πραξαγόρα (Αννίτα Σαντοριναίου), αφού μεταμφιεστούν σε άντρες εμφανίζονται στην Εκκλησία του Δήμου - γίνονται δηλαδή εκκλησιάζουσαι - και υποστηρίζουν την ανάληψη της εξουσίας από τις γυναίκες. Επιχείρημά τους είναι ότι οι άντρες έφεραν την πόλη στη δεινή κατάσταση που βρίσκεται τώρα, ενώ οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρνουν μια χαρά με τις παραδοσιακές μεθόδους που εφαρμόζουν στη διαχείριση του νοικοκυριού. Οι πολίτες πείθονται, με τη συνδρομή βέβαια των μεταμφιεσμένων γυναικών που έχουν κατακλύσει τη συγκέντρωση. Έτσι εφαρμόζεται η κοινοκτημοσύνη στα δημόσια αγαθά, η πολιτεία αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο νοικοκυριό, με κοινά γεύματα αλλά και με κοινό κρεβάτι! Δεν υπάρχει πλέον ιδιοκτησία στις ερωτικές σχέσεις, αλλά προτεραιότητα έχουν οι γηραιότερες γυναίκες: Όποιος θέλει να πάει με μια νέα, πρέπει προηγουμένως να ικανοποιήσει τις μεγαλύτερες. Οι νέοι κανονισμοί γίνονται αφορμή για σπαρταριστά κωμικά επεισόδια και το έργο κλείνει με το κλασικό αριστοφανικό γλέντι.
Ο μεταφραστής Κωστής Κολώτας επισημαίνει ότι οι ιδέες του έργου είναι καινούργιες, πρωτάκουστες: όχι μόνο η πολιτικοποίηση των γυναικών, αλλά και η στέρηση των πολιτικών δραστηριοτήτων από τους άντρες και η κοινοκτημοσύνη. Αυτές τις ιδέες θα τις βρούμε, αργότερα, στην Πολιτεία του Πλάτωνα.
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Μουαΐμης αναζήτησε το ανέβασμα του έργου τη σύγχρονη εκδοχή των αντίστοιχων πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων.

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Κωστής Κολώτας, Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης, Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Αγγελή, Μουσική/Μουσική Διδασκαλία: Κώστας Κακογιάννης, Χορογραφία: Ισίδωρος Σιδέρης, Στίχοι Τραγουδιών: Κ. Κολώτας - Γ. Μουαΐμης. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Αννίτα Σαντοριναίου (Πραξαγόρα), Σπύρος Σταυρινίδης (Βλέπυρος), Αντώνης Κατσαρής (Χρέμης), Κώστας Δημητρίου (Πολίτης), Ανδρέας Τσουρής (Γείτονας), Σταύρος Λούρας (Γριά). Μαζί τους στους άλλους ρόλους οι: Ηλέκτρα Φωτιάδου, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Ζωή Κυπριανού, Μάρα Κωνσταντίνου, Ιωάννα Σιαφκάλη, Λένια Σορόκου, Έλενα Παπαδοπούλου, Στέλα Φυρογένη, Νιόβη Χαραλάμπους, Άντρη Κυριαζή, Χριστιάνα Λάρκου, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Βαρνάβας Κυριαζής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Νεοκλής Νεοκλέους, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Βίκυ Γεωργιάδου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Γιάννης Αναστασίου, Μήδεια Χάννα, Μαρία Μαργέτη, Έρικα Λύρα, Έλια Ιωαννίδου, Αντρούλα Ηρακλέους, Λουκία Πρωτοπαπά, Έλενα Χριστοφή, Κατερίνα Λούρα. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.



Review χταρμένο :p) απο το www.go2.com.cy



Το θέατρο έχει πολύ γέλιο, και αξίζει να το δεί κανείς
.

Τιμή: 10CYP
Τόπος: Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?